כידוע, כאשר מבצעים רכישה או השכרה של מוצר או שירות מסוים, מוציאים חשבונית מס. החשבונית הזאת נדרשת הן לצרכי הדיווח למס ערך מוסף והן לצרכי הדיווח למס הכנסה. כלומר, החשבונית מהווה עדות לכך שנעשתה העסקה, שהעוסק, החברה או המלכ"ר הוציאו סכום מסוים ולרוב גם שילמו עליו מע"מ, וכעת ניתן להזדכות על המע"מ ובסוף השנה גם לקבל הפחתה מהמחזור בתור הוצאה מוכרת. ואולם, ישנם מצבים אחרים שבהם הצד המוכר את השירות או המוצר אינו יכול להפיק חשבונית כזו, ואז ניתן לבצע הוצאת חשבונית עצמית, בה יעסוק המאמר הבא.
אז מה זו בעצם חשבונית עצמית
ניתן לומר כי הפקת חשבונית עצמית דומה לחשבונית המס הרגילה מבחינת מס הכנסה ומע"מ, כלומר משמשת לאותם זיכויים והפחתות שצוינו לעיל, אלא כאן מי שמפיק את החשבונית אינו הצד המוכר אלא הצד הקונה – לכן היא נקראת חשבונית עצמית. כלומר, זוהי חשבונית שהעסק מוציא עבור עצמו, ולפיכך בהחלט תופסת לגבי זיכויי מע"מ במידה והיה מעורב בעסקה, ולכל הפחות לצורך הפחתות מהמחזור לחישוב ההכנסה החייבת. זאת, כמובן, כל עוד מדובר באמת בהוצאה הנדרשת לצורך הפקת רווחים מהעסק, העומדת בתקנות רשות המיסים.
ומתי מוציאים חשבונית כזאת?
אז מתי ניתן להוציא חשבונית עצמית? כאמור, היא נדרשת במצבים שבהם הצד השני אינו יכול להוציא בעצמו את החשבונית, ואז במקום שיתבצע תשלום ללא חשבונית מוציאים את החשבונית העצמית. בדרך כלל מדובר במקרים של תשלום לאדם פרטי שאינו מוגדר בתור עוסק. למען הדוגמא, ניקח פסיכולוג המעוניין לשכור קליניקה מאדם פרטי בבית מגורים בתל אביב, בדירה שהוסבה לכדי קליניקה.
מצב כזה נקרא על פי תקנות המע"מ עסקת אקראי, כלומר עסקה שבה המשכיר איננו עומד בהגדרת העוסק, ללא תיק במס הכנסה, ולפיכך אינו יכול להוציא חשבונית. לפיכך, הפסיכולוג השוכר שאכן רשום בתור עוסק, הוא זה שמוציא לעצמו את החשבונית על שמו, והיא תשמש אותו לדיווחים המוגשים לרשות המיסים. אותה הדוגמא נכונה כמובן לא רק לגבי דירות מגורים, אלא גם כל נכס מסחרי או עסקי המושכר על ידי אדם פרטי, שאיננו מוגדר כעוסק ולכן אינו מוציא חשבוניות משל עצמו. עם זאת, ראוי לציין כי במצבים מסוימים יהיה צורך חשבונית עצמית וניכוי מס במקור במצבים כאלו, למשל אם המשכיר הוא שכיר ובהתאם לתקנות מס הכנסה.
דוגמא אחרת היא למשל מעצבת תכשיטים המעוניינת לבנות או לשפר את אתר האינטרנט שלה. במקום לפנות לחברה המתמחה בתחום, היא פונה למכרה שלמדה את הנושא ויכולה לעזור בקידום הפרויקט, בתמורה לתשלום. ואולם, מסיבות כאלו ואחרות אותה חברה אינה שומה כעוסקת, ולפיכך אינה יכולה להוציא חשבונית. ושוב, כאן מי שמוציא חשבונית עצמית בתקנות מע"מ היא מעצבת התכשיטים.
דוגמא אחרונה היא של חברה העוסקת בתחום המערכות הסולאריות. חברה כזו עובדת בשוטף עם ספקים של לוחות סולאריים, ציוד ורכיבים מישראל ובעיקר מחו"ל – למשל מסין. כמובן שהעיקרון המנחה הוא שהחברה תקבל על כל רכישה שלה חשבונית במייל או מצורפת למוצר, אולם לא בכל המקרים הדבר מסתייע מסיבות מגוונות. לכן, במצב זה יכולה החברה לרשום לעצמה חשבונית עצמית, וכמובן שעליה לעשות זאת באופן תקני ותוך היוועצות עם רואה החשבון.
כיצד לרשום חשבונית עצמית
אז איך רושמים חשבונית עצמית? כאמור, החשבונית העצמית אינה שונה במידה רבה מהחשבונית הרגילה. למעשה, ניתן להוציא אותה עם תוכנת ניהול החשבונות הרגילה שלכם, למשל חשבונית עצמית בחשבשבת, במודולים של חברתנו, או בכל תוכנת אונליין אחרת לרבות פנקס חשבוניות פיזי אם אתם עדיין עובדים איתו.
עם זאת, ההבדל הוא שכאן במקום את שם האדם הפרטי (או העסק – בעיקר מחו"ל) שממנו קניתם את המוצר או השירות, אתם רושמים את שם העסק שלכם. יחד עם זאת, בהמשך יש לפרט גם ממי קיבלתם את המוצר או השירות, ולציין כי זוהי חשבונית עצמית. מעבר לכך, צריכים להיות כל הפרטים הרגילים כגון סוג השירות/המוצר שרכשתם, העלות, המע"מ אם קיים, התאריך וכן הלאה.
להזמנת תוכנת ניהול חשבונות
להזמנת תוכנת ניהול חשבונות מתקדמת ולקבלת עוד מידע וייעוץ מקצועי בנושא, צרו קשר עם חברת בינה בטלפון 03-7361150.